Suomessa on yhteensä 36 tuomioistuinta, joissa työskentelee noin 3500 henkilöä. Henkilöstöstämme noin kolmasosa on tuomareita.
Suuri osa henkilöstöstämme on kansliahenkilökuntaa. Kansliahenkilökuntamme työskentelee muun muassa käräjäsihteerin, henkilöstö- ja taloushallinnon, viestinnän, tietopalvelun ja virastopalveluiden tehtävissä. Lisäksi käräjäoikeuksissa työskentelee haastemiehiä. Hallinto-oikeuksissa ja erityistuomioistuimissa on myös sivutoimisia asiantuntijajäseniä kuten lääkäreitä.
Ydintehtävämme tuomioistuimissa on ratkaista, mikä on yksittäisessä asiassa oikein. Käsittelemme asioita kirjallisesti tai oikeussalissa järjestettävässä istunnossa, johon osallistuu yleensä vähintään yhden tuomarin ja sihteerin lisäksi muita asian käsittelyn kannalta keskeisiä henkilöitä, kuten syyttäjä, asianosainen, hänen avustajansa eli esimerkiksi asianajaja ja mahdollisesti myös todistajia.
Tuomioistuimet ovat riippumattomia eli mikään ulkopuolinen taho ei voi puuttua niiden ratkaisuihin. Tuomioistuinten riippumattomuus taataan perustuslaissa.
Tuomarin tehtävään voit hakea, jos sinulla on oikeustieteen muu ylempi korkeakoulututkinto kuin kansainvälisen ja vertailevan oikeustieteen maisterin tutkinto, olet oikeamielinen Suomen kansalainen, sekä riittävällä tavalla perehtynyt tuomioistuimen työhön. Sinulla on myös tuomarilta tarvittavat henkilökohtaiset ominaisuudet. Toivomme tuomarilta monipuolista kokemusta erilaisista lakimiestehtävistä ja yleisemminkin yhteiskunnallisesta toiminnasta.
Vakinaisen tuomarin nimittää Suomen perustuslain mukaisesti tasavallan presidentti valtioneuvoston ehdotuksesta. Muiden kuin korkeimpien oikeuksien tuomarin virkojen täyttämistä varten on perustettu riippumaton tuomarinvalintalautakunta.
Työllisyystilanteemme on hyvä ja työpaikkoja on jatkuvasti tarjolla eri koulutusasteille. Rekrytoimme myös paljon harjoittelijoita useita kertoja vuodessa. Tuomioistuinharjoitteluun ja asessorikoulutukseen järjestetään yksi valtakunnallinen haku kerran vuodessa. Tuomioistuimet sijaitsevat eri puolella Suomea Rovaniemeltä pääkaupunkiseudulle.
Tuomioistuimet jakautuvat kolmeen linjaan, joita ovat yleiset tuomioistuimet, hallintotuomioistuimet ja erityistuomioistuimet.
Yleiset tuomioistuimet:
Hallintotuomioistuimet:
Erityistuomioistuimet:
Lue lisää Tuomioistuinlaitoksen verkkosivuilta.
Tutustu työntekijähaastatteluihin tuomioistuinlaitoksen verkkosivuilla.
Katso tuomioistuinlaitoksen video Työtä oikeusturvan takaamiseksi.
Tuomioistuinvirastossa meidän tehtävämme on huolehtia koko tuomioistuinlaitoksen keskushallintotehtävistä. Tavoitteenamme on, että tuomioistuimet kykenevät tekemään ratkaisujaan laadukkaasti ja että tuomioistuinten hallinto on tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti järjestetty. Toimimme oikeusministeriön hallinnonalalla, mutta olemme itsenäinen virasto.
Virastomme on perustettu vuonna 2020 ja sijaitsemme Vantaalla. Meillä työskentelee noin 60 henkilöä erilaisissa asiantuntijatehtävissä mm. taloudessa, henkilöstöhallinnossa, kehittämisessä, viestinnässä ja tietopalvelussa.
Tutustu Tuomioistuinviraston hallintojuristin työntekijähaastatteluun Tuomioistuinviraston verkkosivuilla.
VERKKOSIVUT
Lue lisää meistä verkkosivuiltamme.
Valtiolle.fi on Suomen valtion työnhakupalvelu. Palvelumme on näyteikkuna valtiolla työskentelemiseen ja hakukanava valtion avoimiin työ- ja harjoittelupaikkoihin. Palvelussamme on jatkuvasti avoimena satoja paikkoja monipuolisiin työtehtäviin Suomessa ja ulkomailla.
Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseen. Käyttämällä palvelua hyväksyt evästeiden käytön. Katso palvelun tietosuojaselosteet
Anna palautetta sivustosta
Anna palautetta saavutettavuudesta
Ole hyvä ja vaihda selain esimerkiksi Chromeen