Suomessa on kuusi alueellista hallinto-oikeutta. Lisäksi Ahvenanmaalla on oma hallintotuomioistuimensa. Hallinto-oikeuksissa työskentelee yhteensä noin 430 henkilöä.
Hallinto-oikeutta johtaa ylituomari. Hallinto-oikeuden muina jäseninä toimivat hallinto-oikeustuomarit ja esittelijöinä hallinto-oikeussihteerit ja notaarit. Hallinto- ja toimistopalvelutehtäviä hoitaa kansliahenkilöstö. Lisäksi hallinto-oikeudessa työskentelee sivutoimisia asiantuntijajäseniä.
Ylituomarin tai hallinto-oikeustuomarin tehtävään voit hakeutua, jos sinulla on oikeustieteen muu ylempi korkeakoulututkinto kuin kansainvälisen ja vertailevan oikeustieteen maisterin tutkinto, olet oikeamielinen Suomen kansalainen, sekä riittävällä tavalla perehtynyt hallinto-oikeuden tehtäväalaan. Sinulla on myös tuomarilta tarvittavat henkilökohtaiset ominaisuudet.
Hallinto-oikeuden esittelijäksi voit hakea, jos sinulla on oikeustieteen muu ylempi korkeakoulututkinto kuin kansainvälisen ja vertailevan oikeustieteen maisterin tutkinto. Notaarin virkaan sinulla on mahdollisuus hakea siihen soveltuvalla korkeakoulututkinnolla.
Kansliahenkilökunnan koulutustaso on pääosin opistotasoinen tai alempi korkeakoulututkinto. Asiantuntijajäseneltä edellytetään soveltuvan ylemmän korkeakoulututkinnon lisäksi sen asiaryhmän asiantuntijuutta, jonka käsittelyyn hän osallistuu.
Hallinto-oikeudet käsittelevät useiden eri hallinnonalojen asioita kuten verotusta, maankäyttöä, rakentamista, ympäristönsuojelua, liikenneyhteyksiä, toimeentuloturvaa, sosiaali- ja terveydenhuoltoa, lastensuojelua sekä maahanmuuttoa koskevia asioita. Hallinto-oikeudet käsittelevät myös hallintoriita-asioita ja eräitä muita sen käsiteltäviksi säädettyjä asioita. Hallinto-oikeuksien tehtävänä on antaa oikeusturvaa sekä edistävää yhteiskunnan oikeudenmukaisuutta, turvallisuutta, järjestystä, hyvinvointia, taloudellista toimintaa ja hallinnon toimivuutta.