Ruokavirastossa on haettavana postdoc-erikoistutkijan 3-vuotinen tehtävä; Haitta-ainetiedot kansalliseen koostumustietokantaan.
Postdoc-erikoistutkijan tehtävä sijoittuu Ruokaviraston laboratorio- ja tutkimuslinjalle, kemian yksikköön Helsinkiin. Tehtävät liittyvät kansallisen elintarvikkeiden koostumustietokannan (Finelin) laajentamisen suunnitteluun ja työn toteutukseen. Postdoc-erikoistutkija tulee työskentelemään tiiviissä yhteistyössä Ruokaviraston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa, joka ylläpitää Fineli-tietokantaa.
Tämä haettavana oleva erikoistutkijan tehtävä on osa Tutkimuslaitosten postdoc-ohjelmaa. Vuosina 2025–2028 toteutettava postdoc-ohjelma on yksi valtion monivuotisen T&K-rahoitussuunnitelman toimenpide. Ohjelmaan palkataan 85 tohtoritason tutkijaa valtion 12 tutkimuslaitokseen. Ohjelma edistää tutkijoiden liikkuvuutta, tutkimustiedon ja osaamisen siirtymistä elinkeinoelämään ja julkiselle sektorille sekä vahvistaa tutkimukseen perustuvaa osaamista yhteiskunnallisesti tärkeillä aloilla. Vahvistamalla tutkimuslaitosten ja muiden yhteiskunnallisten toimijoiden välistä TKI-yhteistyötä ohjelma vauhdittaa kestävää talouskasvua ja tuottavuuden nousua.
Fineli-koostumustietokannan laajentaminen koskee haitta-ainetietoja, mikä vaatii kokonaan uusien toteutusmallien kehittämistä. Tehtävässä käytetään olemassa olevien Ruokaviraston ja THL:n tutkimusaineistojen lisäksi kirjallisuudesta löytyviä haitta-ainetietoja. Postdoc-erikoistutkijan tehtävänä on selvittää, mitkä aineistot soveltuvat lisättäväksi Fineli-tietokantaan, missä muodossa haitta-ainetieto on oltava, jotta se saadaan tietokantaan tieteellisesti pätevällä tavalla, ja kuinka haitta-ainetiedot voidaan esittää siten, että eri käyttäjäkunnat saavat ne käyttöönsä helposti. Haitta-ainetietojen yhdistäminen koostumustietoon kiinnostaa kansainvälisesti koostumustietokantoja ylläpitäviä ja niitä käyttäviä tahoja. Tällaista yhdistämistä on tehty toistaiseksi hyvin vähän, joten työtä varten täytyy kehittää uusia toimintamalleja. Toimintamallit julkaistaan tieteellisissä artikkeleissa ravitsemuksen ja elintarvikekemian alojen vertaisarvioiduissa lehdissä.
Tehtävän onnistumisen kannalta yhteistyö kansallisten ja kansainvälisten koostumustietokanta- ja viranomaisverkostojen kanssa on oleellista. Tehtävään kuuluu lisäksi työskentelyä meneillään olevissa muissa tätä projektia tukevissa tieteellisissä hankkeissa.
Ruokavirastossa on haettavana postdoc-erikoistutkijan 3-vuotinen tehtävä; Haitta-ainetiedot kansalliseen koostumustietokantaan.
Postdoc-erikoistutkijan tehtävä sijoittuu Ruokaviraston laboratorio- ja tutkimuslinjalle, kemian yksikköön Helsinkiin. Tehtävät liittyvät kansallisen elintarvikkeiden koostumustietokannan (Finelin) laajentamisen suunnitteluun ja työn toteutukseen.
Tämä haettavana oleva erikoistutkijan tehtävä on osa Tutkimuslaitosten postdoc-ohjelmaa. Vuosina 2025–2028 toteutettava postdoc-ohjelma on yksi valtion monivuotisen T&K-rahoitussuunnitelman toimenpide. Ohjelmaan palkataan 85 tohtoritason tutkijaa valtion 12 tutkimuslaitokseen. Ohjelma edistää tutkijoiden liikkuvuutta, tutkimustiedon ja osaamisen siirtymistä elinkeinoelämään ja julkiselle sektorille sekä vahvistaa tutkimukseen perustuvaa osaamista yhteiskunnallisesti tärkeillä aloilla. Vahvistamalla tutkimuslaitosten ja muiden yhteiskunnallisten toimijoiden välistä TKI-yhteistyötä ohjelma vauhdittaa kestävää talouskasvua ja tuottavuuden nousua.
Fineli-koostumustietokannan laajentaminen koskee haitta-ainetietoja, mikä vaatii kokonaan uusien toteutusmallien kehittämistä. Tehtävässä käytetään olemassa olevien Ruokaviraston ja THL:n tutkimusaineistojen lisäksi kirjallisuudesta löytyviä haitta-ainetietoja. Postdoc-erikoistutkijan tehtävänä on selvittää, mitkä aineistot soveltuvat lisättäväksi Fineli-tietokantaan, missä muodossa haitta-ainetieto on oltava, jotta se saadaan tietokantaan tieteellisesti pätevällä tavalla, ja kuinka haitta-ainetiedot voidaan esittää siten, että eri käyttäjäkunnat saavat ne käyttöönsä helposti. Haitta-ainetietojen yhdistäminen koostumustietoon kiinnostaa kansainvälisesti koostumustietokantoja ylläpitäviä ja niitä käyttäviä tahoja. Tällaista yhdistämistä on tehty toistaiseksi hyvin vähän, joten työtä varten täytyy kehittää uusia toimintamalleja. Toimintamallit julkaistaan tieteellisissä artikkeleissa ravitsemuksen ja elintarvikekemian alojen vertaisarvioiduissa lehdissä.
Tehtävän onnistumisen kannalta yhteistyö kansallisten ja kansainvälisten koostumustietokanta- ja viranomaisverkostojen kanssa on oleellista. Tehtävään kuuluu lisäksi työskentelyä meneillään olevissa muissa tätä projektia tukevissa tieteellisissä hankkeissa.
Tehtävään vaaditaan relevanttia tohtorin tutkintoa esimerkiksi elintarvike-, ravitsemus- tai terveystieteiden alalta. Tohtorin tutkinnon suorittamisesta saa olla kulunut korkeintaan 5 vuotta.
Parhaat valmiudet tehtävässä suoriutumiseen antaa aikaisempi kokemus työstä elintarvikkeiden koostumustietokannan parissa sekä ymmärrys elintarvikeanalytiikasta. Perehtyneisyys elintarvikkeiden koostumustietoon ja haitta-aineisiin katsotaan eduksi. Tehtävän menestykselliseen hoitamiseen auttavat aikaisempi kokemus laajojen data-aineistojen hallinnasta, projektityöskentelystä, laaja-alaisten kirjallisuushakujen tekemisestä ja julkaistujen aineistojen laadunarvioinnista. Lisäksi halukkuus omaksua erilaisten tietojärjestelmien käyttö katsotaan eduksi.
Tehtävän hoitamisessa tarvitaan hyvää yhteistyökykyä sekä hyviä vuorovaikutus- ja viestintätaitoja sekä joustavuutta. Kyky itsenäiseen työskentelyyn ja aktiivinen ote projektista on edellytys tehtävän menestykselliselle hoitamiselle.
Tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää sujuvaa suomen ja englannin kielen suullista ja kirjallista taitoa.
Virkaan tai tehtävään valittavasta henkilöstä voidaan tehdä hakijan suostumuksella suppea henkilöturvallisuusselvitys (turvallisuusselvityslaki 726/2014). Menettelystä ja selvityksen kohteen oikeuksista löytyy tarkempia tietoja osoitteessa www.supo.fi.
Tutkimusprofessori Helena Pastell, helena.pastell@ruokavirasto.fi, 050 375 0968
Yksikönjohtaja Annikki Welling, annikki.welling@ruokavirasto, 040 481 2270
Toivomme hakemukset ensisijaisesti sähköisinä Valtiolle.fi-palvelun kautta. Voit kuitenkin hakea tätä työpaikkaa myös toimittamalla hakemuksesi kirjaamon postiosoitteeseen. Sekä hakemuksessa että kirjekuoressa tulee mainita haettavan tehtävän ID-numero. Kirjeen tulee olla perillä hakuajan päättymiseen mennessä.
Ruokavirasto kirjaamo
PL 100
00027 Ruokavirasto
kirjaamo@ruokavirasto.fi
Ruokavirasto on maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalaan kuuluva virasto, jonka tehtävänä on elintarvikkeiden ja maa- ja metsätalouden tuotantopanosten turvallisuuden ja laadun, eläinten terveyden ja hyvinvoinnin sekä kasvinterveyden edistäminen, valvonta ja tutkimus sekä Euroopan unionin yhteisen maatalouspolitiikan mukaisten toimenpiteiden, unionin rahoittamien maaseudun kehittämistoimien ja näitä täydentävien kansallisten toimenpiteiden toimeenpanotehtävät.
Ruokaviraston toiminta kattaa koko maan. Ruokaviraston palveluksessa on lähes tuhat osaajaa useilla paikkakunnilla. Ruokaviraston päätoimipaikka on Seinäjoki.
Sijainti
Mustialankatu 3, 00790 Helsinki
Voit tehdä työtä jossain seuraavista toimipisteistämme
Muut tehtävän tiedot
Så här ansöker du
Anvisningar för sökande
Be om hjälp
Ofta ställda frågor
För alla karriärskeden
Uppgifter inom statens inre rörlighet
Internationella uppdrag
För studerande
Navigera genom webbplatsen
Alla jobb
Lär kanna arbestgivare
Valtiolle.fi - startsida
Valtiolle.fi är den finska regeringens jobbsökningstjänst. Vår tjänst är ett skyltfönster för att arbeta i staten och en ansökningskanal för lediga jobb och praktikplatser i staten. Vår tjänst har ständigt hundratals lediga tjänster för mångsidiga arbetsuppgifter i Finland och utomlands.
Se tjänstens dataskyddsbeskrivningarna och tillgänglighetsutlåtande
Ge feedback om webbplatsen eller om tillgänglighet.
Använd en annan webbläsare