Vakuutusoikeus kuuluu oikeusministeriön hallinnonalaan. Sen toiminnasta on säädetty tuomioistuinlaissa, laissa oikeudenkäynnistä vakuutusoikeudessa sekä vakuutusoikeuden työjärjestyksessä. Vakuutusoikeuden lainkäyttötoiminnassa sovelletaan lakia oikeudenkäynnistä hallintoasioissa, joka on oikeudenkäyntimenettelyä hallintotuomioistuimissa sääntelevä laki. Vakuutusoikeudessa käsiteltävät asiat koskevat muun muassa henkilön oikeutta työeläkkeeseen, kansaneläkkeeseen, työttömyysetuuteen, palkkaturvaan, asumistukeen, opintotukeen, Kansaneläkelaitoksen maksamiin vammaisetuuksiin, sairausvakuutuslain mukaiseen etuuteen, kuntoutukseen sekä oikeutta korvaukseen työtapaturman, ammattitaudin, rikosvahingon, sotilasvamman tai sotilastapaturman perusteella. Vakuutusoikeus on käsittelemissään asioissa ylin muutoksenhakuaste lukuun ottamatta eräitä tapaturmavakuutusasioita, joissa on mahdollisuus hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.
Vakuutusoikeus sijaitsee Helsingissä, ja sen toimivalta kattaa koko maan. Vakuutusoikeudessa työskentelee noin 110 henkilöä.
Vakuutusoikeutta johtaa ylituomari. Vakuutusoikeuden johtoryhmään kuuluvat ylituomari, osastojen johtajat ja kansliapäällikkö. Johtoryhmä tukee ylituomaria vakuutusoikeuden toiminnan johtamisessa ja kehittämisessä. Vakuutusoikeuden jäseniä ovat ylituomari, osaston johtajat, vakuutusoikeustuomarit ja asessorit, jotka osallistuvat asioiden ratkaisuun määrätyissä kokoonpanoissa. Vakuutusoikeudessa on myös päätoiminen ylilääkäri ja sivutoimisia lääkärijäseniä, jotka osallistuvat lääketieteellisten asioiden ratkaisemiseen sekä sivutoimisia työoloja tai yritystoimintaa tuntevia sekä sotilasvamma-asioita tuntevia asiantuntijajäseniä, jotka osallistuvat asioiden ratkaisuun oikeudenkäynnistä vakuutusoikeudessa (677/2016) 2 luvun 6 §:ssä määrätyissä kokoonpanoissa. Lisäksi vakuutusoikeudessa on esittelijöitä, jotka vastaavat lainkäyttöasioiden esittelystä ja notaareita, jotka vastaavat lainkäyttöasioiden valmistelusta sekä hallinto-osaston henkilökuntaa, jotka vastaavat hallinto- ja toimistopalvelutehtävistä.
Ylituomari, osaston johtaja, vakuutusoikeustuomari, asessori ja esittelijä ovat suorittaneet oikeustieteen muun ylemmän korkeakoulututkinnon kuin kansainvälisen ja vertailevan oikeustieteen maisterin tutkinnon (oikeustieteen maisteri). Ylilääkärin ja lääkärijäsenen tulee olla laillistettu lääkäri. Kansliapäälliköllä tulee olla soveltuva ylempi korkeakoulututkinto. Notaareilla on yleensä soveltuva korkeakoulututkinto ja hallinto-osaston henkilökunnalla tehtävään soveltuva keskiasteen tutkinto tai korkeakoulututkinto. Muista kelpoisuusvaatimuksista säädetään tuomioistuinlaissa ja valtion virkamieslaissa.
VERKKOSIVUT
Lue lisää meistä verkkosivuiltamme.
Valtiolle.fi on Suomen valtion työnhakupalvelu. Palvelumme on näyteikkuna valtiolla työskentelemiseen ja hakukanava valtion avoimiin työ- ja harjoittelupaikkoihin. Palvelussamme on jatkuvasti avoimena satoja paikkoja monipuolisiin työtehtäviin Suomessa ja ulkomailla.
Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseen. Käyttämällä palvelua hyväksyt evästeiden käytön. Katso palvelun tietosuojaselosteet
Anna palautetta sivustosta
Anna palautetta saavutettavuudesta
Ole hyvä ja vaihda selain esimerkiksi Chromeen