Valtionhallinnon laajaan tehtäväkenttään kuuluvat:
- yhteiskunnan perustehtävät, kuten oikeusjärjestys ja kansalaisten turvallisuus
- hyvinvointitehtävät, kuten tiede, kulttuuri ja sosiaaliturva
- infrastruktuurin ja elinkeinojen tukemiseen sekä kestävään kehitykseen liittyvät tehtävät.
Vaikutamme työssämme myös kansainvälisesti Suomen kansallisten tavoitteiden toteutumiseen Euroopan unionissa ja muissa kansainvälisissä suhteissa.
Valtiolla työskentelee yli 80 000 henkilöä ja työnantajavirastoja on eri tehtäväalueilla 185 kpl. Valtiolla työskentely tarjoaa monia mielenkiintoisia ja haastavia mahdollisuuksia eri alojen osaajille.
Asiakkaitamme ovat kansalaisten lisäksi yhteisöt, virastot ja yritykset.
Virastot kertovat omista erityispiirteistään tässä osiossa
Osaamisen kehittäminen
Oppiminen on osa jokaisen virkamiehen työnkuvaa ja se mahdollistetaan hyödyntämällä uusia toimintatapoja ja oppimisympäristöjä.
Työuran eri vaiheissa varmistetaan osaaminen työtehtävien vaatimusten mukaisesti ja kehittymistarpeita käydään läpi jokaisen työntekijän kanssa säännöllisissä keskusteluissa. Kehittymistä ja osaamisen joustavaa hyödyntämistä tukee myös henkilökierto.
Joihinkin valtion ammatteihin valmistutaan tai saadaan lisäkoulutusta valtion omista koulutusyksiköistä. Näitä on esimerkiksi poliisin, rikosseuraamusalan sekä turvallisuuden ja maanpuolustuksen tehtäväalueilla. Joillakin valtion työnantajilla voi olla myös erillisiä koulutus- ja työharjoitteluohjelmia. Valtion oma HAUS Kehittämiskeskus tuottaa valtionhallinnolle koulutus- ja kehittämispalveluita.
Vastuullisuus
Julkishallinnossa toimimme kansalaisten valtuutuksella ja varoilla, yhteiskunnan eduksi. Yksittäisen viraston ja virkamiehen on toimittava puolueettomasti, riippumattomasti ja tasapuolisesti. Teemme laadukasta työtä tuloksellisesti ja vahvalla asiantuntemuksella. Hyvään hallintoon kuuluu myös asiakaslähtöinen palveluperiaate.
Vastuullisuus on perustana arjen työssä ja seuraamme asetettujen vastuullisuustavoitteiden toteutumista. Yksittäisten virastojen vastuullisuusraportteihin voi tutustua Valtiokonttorin verkkosivuilla
Työympäristö ja työhyvinvointi
Muuttuvat työympäristöt ja kehittyvä teknologia mahdollistavat uudenlaisia työtapoja ja työpaikkoja myös valtionhallintoon. Teemme töitä usein monipaikkaisesti ja hybridityönä niissä tehtävissä, joiden luonne sen sallii. Monissa tehtävissä työaikojen joustavuus edistää työn ja muun elämän yhteensovittamista.
Henkilöstömme työtyytyväisyystutkimuksessa nousee esiin arvostus mielenkiintoisia ja haastavia työtehtäviä kohtaan. Myös kehittymismahdollisuuksia ja työpaikkojen vakautta arvostetaan.
Henkilöstön tasapuolinen kohtelu liittyy kaikkeen työnantajatoimintaan valtiolla, mutta korostuu henkilöstöä rekrytoitaessa ja palvelussuhteen ehtoja määriteltäessä.