Valtion tehtäviin rekrytoidaan sekä vakinaisiin virkoihin että määräaikaisiin virkasuhteisiin. Lisäksi valtiolla on työsopimussuhteisia tehtäviä. Määräaikaiseen virkasuhteeseen voidaan nimittää tietyin laissa säädetyin perustein, esimerkkinä vanhempainvapaasijaisuudet.
Kukin virasto vastaa henkilöstösuunnittelustaan ja omista rekrytoinneistaan. Joihinkin tehtäviin rekrytoidaan myös viraston oman koulutuksen kautta, toisiin tehtäviin työnantajan koulutus on ainoa väylä.
Kaikki vakinaisten tehtävien hakuilmoitukset julkaistaan Valtiolle.fi-työnhakupalvelussa. Hakijan tulee osoittaa hakemuksensa tiettyyn tehtävään, jotta sen voidaan katsoa olevan haussa mukana.
Hakemuksen tekeminen Valtiolle.fi-palvelussa varmistaa, että hakemukseen tulee kaikki työnantajan tarvitsemat tiedot. Mikäli päätät lähettää hakemuksen muuta kautta, varmistathan, että siinä on mainittuna rekrytoinnin ID-tunniste.
Hakuilmoitus kertoo vaatimukset ja odotukset
Hakuilmoituksella kerrotaan hakijalta odotetusta koulutuksesta, kokemuksesta ja osaamisesta. Näiden toivottujen ominaisuuksien lisäksi hakuilmoituksella saattaa olla kerrottuna säädetyt kelpoisuusvaatimukset. Ne ovat ehdottomia, lain määräämiä vaatimuksia, jotka valittavan henkilön tulee täyttää. Ilman säädettyjen kelpoisuusvaatimusten täyttymistä hakijaa ei voida kutsua haastatteluun. Hakuilmoitus kannattaakin lukea tarkkaan läpi.
Avoin hakemus
Valtiolla voidaan palkata myös ilman julkista hakua alle kahden (2) vuoden määräaikaiseen virka- tai työsuhteeseen. Tällöin hakuilmoitusta ei julkaista työnhakupalvelussa.
Valtiolle voi jättää avoimen hakemuksen, jossa hakija määrittelee minkä alan työtehtävissä ja/tai virastoissa hän on halukas työskentelemään. Avoimen hakemuksen kautta voi työllistyä valtiolla ainoastaan määräaikaisesti.
Viranomaiselle lähetetyt hakemukset ovat julkisia asiakirjoja, mutta ne eivät ole julkisesti nähtävissä.
Valitun henkilön nimi- ja tutkintotiedot kerrotaan tiedoksi rekrytointiin osallistuneille. Muuten tietoja ei automaattisesti luovuteta eteenpäin mihinkään. Hakijat voivat halutessaan tiedustella tietoja rekrytoivan viraston kirjaamosta. Viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain nojalla (621/1999) salassa pidettävää on vain erikseen sellaiseksi säädetty asia, josta säädetään lain 24 §:ssä. Näin ollen, jos hakemuksessa on salassa pidettävää tietoa, tällaista tietoa ei luovuteta ulkopuolisille.
Hakija voi virkaa hakiessaan esittää toivomuksen, että hänen tietojaan ei annettaisi julkisuuteen. Toiveen voi kirjoittaa hakemukseen tai välittää suoraan rekrytoivaan virastoon. Viranomaisen on kuitenkin aina pyynnöstä annettava tiedot. Tiedotusvälineet ovat usein noudattaneet hakijan toivetta. Viime kädessä jokaisen virkaa hakeneen nimi voidaan silti ilmaista julkisuudessa. Yleensä mediaan päätyvät ainoastaan korkean profiilin tehtävien hakijat.
Jos sinulla on turvakielto, voit kirjoittaa 'turvakielto' hakemuksen osoitekenttään ja hyväksyä sähköisen tiedoksiannon hakemuksella.
Hakemukseen kannattaa kirjoittaa ainoastaan tietoja, joita kirjoittaisit julkiseen CV:henkin.