Vill du främja integrationen av heltäckande satellitobservationsmaterial på europeisk och global nivå som en del av miljöövervakningen och forskningen? Sök denna befattning där forskningen kombinerar bio-optisk modellering och satellitobservationer!
Du deltar i utnyttjandet av satellitinstrumenten i Europeiska kommissionens Copernicus-program i enlighet med behoven i vattnen, biodiversiteten och de hydrologiska övervakningsprogrammen. Du fokuserar särskilt på att bearbeta och publicera forskningsresultat i anslutning till ibruktagandet av Europeiska rymdorganisationens (ESA) framtida Copernicus-material samt på att i större utsträckning än i nuläget ta i bruk befintliga satellitobservationer. Hyperspektrala satellitobservationer (ESA:s CHIME-instrument, NASA:s PACE och den finländska KuvaSpaces Hyperfield-1) står i centrum för forskningsämnena. I uppgiften ingår att utveckla den bio-optiska modellen som en del av tolkningen av satellitobservationerna särskilt i vattenområden, jämförelse av forskningsmetoder, analys och andra forskningsbetonade uppgifter. Publicering och presentation av forskningsresultaten på internationella seminarier och konferenser hör till uppgiftsbeskrivningen. Postdoc-uppgiftens teman är kopplade till behoven i pågående internationella projekt, så forskningen genomförs som en del av samarbetet där dessa genomförs. Den gemensamma uppgiften är att producera satellitbaserad information för nationella och internationella förpliktelser (EU:s ramdirektiv för vatten och hav, habitatdirektivet och förordningen om restaurering av natur). Informationen publiceras särskilt i Finlands miljöcentrals Tarkka-tjänst.
Detta postdoc-uppdrag är en del av sammanslutningen av de statliga forskningsinstitutens (Tulanet) gemensamma postdoc-program, som regeringen har beviljat 40 miljoner euro i finansiering. Forskningsinstitutens postdoc-program är en av de åtgär-der som grundar sig på statens fleråriga FoU-finansieringsplan. Inom ramen för programmet som genomförs 2025–2028 anställs cirka 85 forskare på doktorsnivå vid 12 statliga forskningsinstitut. Syftet med statens FoU-finansiering är att tillsammans med näringslivets FoU-investeringar höja Finlands forsknings- och utvecklingsutgifter till fyra procent av bruttonationalprodukten före år 2030. Målet med forskningsinstitutens postdoc-program är att stärka den forskningsbaserade kompetensen inom områ-den som är viktiga för samhället. Den främjar rörligheten bland forskarna som har disputerat och ökar överföringen av forsk-ningsdata, kompetens och experter till näringslivet och den offentliga sektorn. Det långsiktiga målet är att genom att stärka FUI-samarbetet mellan olika sektorer påskynda en hållbar ekonomisk tillväxt och en ökad produktivitet.
Uppgiften är placerad vid enheten informationskvalitet i Helsingfors. Finlands miljöcentral har verksamhetsställen också i Joensuu, Jyväskylä och Uleåborg. Vi erbjuder dig moderna arbetsförhållanden i en aktivitetsbaserad miljö.
-
Ytterligare information
- https://valtiolle.fi/se/jobbar/postdoc-forskare-satellitobservationer-och-bio-optisk-modellering-8281/
- Finlands miljöcentral (Syke)
- TillfälligAlla jobbAnställningsförhållandeArbetstid vid ämbetsverkExpertuppgifter
- 8281
- 1.2.2025, eller enligt överenskommelse, till 31.1.2028
- 4495-5144 euroa/kuukausi
- 7.11.2024 10:54 - 25.11.2024 15:00
- NylandHelsingforsVälj ett uppgiftsområdeMöjlighet att arbeta på distansVetenskap / forskning / utveckling / statistik
Du har doktorsexamen eller disputationstillstånd inom ett lämpligt område (fjärranalys, geoinformatik, bio-optisk modellering, rymdteknik). Du har också kunskap i att använda satellit- och fjärranalysobservationer i forskning, bio-optisk modellering och/eller förståelse för biogeokemiska processer. Du identifierar satellitobservationernas möjligheter och svagheter att producera information för nationella och internationella miljöövervakningsförpliktelser inom olika teman. Du har grundläggande programmeringsfärdigheter för forskningsbehov och i synnerhet grundläggande färdigheter och intresse för att lära dig samt ta i bruk Python-programspråket som verktyg. Erfarenhet av och intresse för projektledning och deltagande i anskaffning av finansiering räknas som merit.
Som merit räknas därtill i synnerhet erfarenhet av att använda internationella satellitobservationsarkiv (bl.a. Copernicus Data Space Ecosystem, Sentinel Hub) samt allmän erfarenhet av att använda program för behandling av geodata och satellitobservationer (QGIS, SNAP). Som en fördel beaktar vi också kännedom om praxis för programmering och kompetens inom versionshantering (Git, DevOps).
En forskare på postdoc-nivå har avlagt doktorsexamen inom de senaste 10 åren och har minst 5 års erfarenhet av forskningsar-bete (inklusive erfarenhet av att avlägga doktorsexamen och erfarenhet efter det). Hen behärskar forskningsmetoderna inom sitt eget område och kan arbeta som forskare relativt självständigt.
Till uppgiften kan också väljas en person som har fått disputationstillstånd innan ansökan lämnades in. Uppgiften kan lämpa sig för både personer som är i början av sin karriär och mer erfarna forskare. Den valda personens erfarenhet påverkar fastställan-det av lönen.
Som personliga egenskaper önskar vi att du har vilja och förmåga att arbeta i tvärvetenskapliga internationella team samt med tillämpad forskning. Du är analytisk, entusiastisk och samarbetsvillig. Du är öppen för nya forskningsämnen och följer aktivt utvecklingen inom ditt eget forskningsområde. Du arbetar gärna i en grupp och ansvarar för att gruppen uppnår sina mål. Du förstår din egen roll som främjare av välbefinnandet i arbetet.
I uppgiften behöver du utmärkta kunskaper i engelska.
- Engelska
- Muntliga: Utmärkta
- Skriftliga: Utmärkta
- Förståelse: Utmärkta
Med den sökandes samtycke kan göras en begränsad säkerhetsutredning av personen som väljs till tjänsten eller uppgiften (säkerhetsutredningslagen 726/2014). Specifikare information om förfarandet och rättigheterna för den som utredningen gäller finns på adressen www.supo.fi/sv/framsida.
Jenni Attila, gruppchef, ledande forskare
+358 295 251 078
jenni.attila@syke.fi
(anträffbar bäst på morgnarna, via e-post - på tjänsteresa 18.-25.11.)
Saku Anttila, enhetsdirektör
+358 295 251 069
saku.anttila@syke.fi
Vi vill i första hand ha ansökningarna elektroniskt via Valtiolle.fi. Du kan dock söka denna arbetsplats även genom att skicka din ansökan till registratorskontorets postadress. Både i ansökan och på kuvertet ska du ange ID-numret för uppgiften du söker. Brevet ska vara framme senast då ansökningstiden går ut.
Finlands miljöcentral registratorskontoret
Latokartanonkaari 11
00790 Helsingfors, Finland
Finlands miljöcentral (Syke) påverkar byggandet av ett hållbart samhälle genom forskning, information och tjänster. Vi bär globalt ansvar och våra mål siktar högt. Samhället behöver utan dröjsmål beslut som bygger upp en bättre värld på ett rättvist och generationsöverskridande sätt. Vår kompetens behövs i förändringen och av oss förväntas genomslagskraft.
Vi arbetar för att stoppa klimatförändringen och förlusten av biologisk mångfald. Vi främjar en hållbar cirkulär ekonomi och samhällsstruktur samt god status i haven och insjöarna. Vi söker kreativt, och provar ivrigt nya forskningsbaserade lösningar. Vi värdesätter konstruktivt samarbete och mångfald i arbetsgemenskapen – vi satsar på jämlikhet. Finlands miljöcentral är ett statligt forskningsinstitut med cirka 700 experter och forskare som arbetar i Helsingfors, Joensuu, Jyväskylä eller Uleåborg. Vi möjliggör en stor del av vår verksamhet med konkurrensutsatt projektfinansiering.
Orter
Helsingfors
Du kan arbeta vid något av följande verksamhetsställen
Latokartanonkaari 11
00790 Helsingfors
Övrig information om uppgiften
– en meritförteckning (CV enligt forskningsetiska delegationens modell till meritförteckning för forskare https://tenk.fi/sv/anvisningar-och-material/modell-till-meritforteckning-forskare)
– en kort, högst tvåsidig engelskspråkig forskningsplan
Intervjuerna planeras att hållas veckor 49-50.
Finlands miljöcentral har förbundit sig att följa de nationella riktlinjerna om öppen vetenskap vid forskare rekrytering.
Finlands miljöcentral: www.syke.fi
X: @SYKEinfo
Instagram: @sykeresearch
Linkedin: Syke
Suomen ympäristökeskus Syke
Rekrytoinnin ID 8273
Finlands miljöcentral (Syke)
Rekrytoinnin ID 8273
The Finnish Environment Institute (Syke)
Rekrytoinnin ID 8273
Utrikesministeriet
Rekrytoinnin ID 8592
Riksdagens kansli
Rekrytoinnin ID 8079
Verohallinto
Rekrytoinnin ID 8734
Institutet för de inhemska språken
Rekrytoinnin ID 8701
Suomen ympäristökeskus Syke
Rekrytoinnin ID 8761