Det finns minst 27 assessorstjänster att söka inom domstolsväsendet.
Assessorstjänsten är en domartjänst som inkluderar lärande i arbetet och utbildning. Syftet med utbildningen är att fördjupa assessorns lagkunskaper och juridiska kunnande samt ge honom eller henne goda färdigheter för självständig rättslig beslutsverksamhet även i omfattande och svåra mål och ärenden. Eftersom tjänsten har en utbildningsaspekt ska assessorn under sin tjänstetid delta i ett utbildningsprogram som ordnas av domarutbildningsnämnden. Om assessorstjänster, behörighet och utbildning föreskrivs i 18 kapitlet i domstolslagen (673/2016). Domarutbildningsnämnden kan på ansökan bevilja den som genomgått utbildningsprogrammet rätten att använda titeln domarutbildad.
Det finns minst 27 assessorstjänster att söka inom domstolsväsendet. Tjänsterna är placerade som följer: 12 vid Helsingfors hovrätt, 4 vid Åbo hovrätt, 3 vid Östra Finlands hovrätt, 2 vid försäkringsdomstolen, 1 vid Rovaniemi hovrätt och 1 tjänst var vid förvaltningsdomstolarna i Helsingfors, Norra Finland, Tavastehus, Östra Finland och Åbo.
-
Ytterligare information
- https://valtiolle.fi/se/jobbar/assessor-hovratten-forvaltningdomstolen-forsakringsdomstolen-8437/
- Domarutbildningsnämnden
- TillfälligAlla jobbTjänstAnnanExpertuppgifter
- 8437
- 27
- 1.9.2025 - 31.8.2028
- 4612,39 euroa/kk
- 19.11.2024 08:00 - 10.12.2024 16:15
- Egentliga TavastlandTavastehusLapplandRovaniemiNorra ÖsterbottenUleåborgNorra SavolaxKuopioNylandHelsingforsEgentliga FinlandÅboVälj ett uppgiftsområdeMöjlighet att arbeta på distansJuridiska uppgifter
Till assessor kan det utnämnas en person som uppfyller vad som föreskrivs i 10 kap. 1 § i domstolslagen och som har minst tre års erfarenhet som domare, föredragande eller beredare vid en domstol, som åklagare, advokat eller rättsbiträde eller av någon annan sådan juridisk uppgift som kan anses ge färdigheter för domaruppgiften. En förutsättning är dessutom att han eller hon med godkänt resultat har avlagt ett prov för påvisande av kunskaper om centrala bestämmelser och allmänna principer för tjänstgöring som domare. Enligt 10 kap. 1 § i domstolslagen till domare kan utnämnas rättrådiga finska medborgare som har avlagt annan högre högskoleexamen i juridik än magisterexamen i internationell och komparativ rätt och som genom sin tidigare verksamhet vid en domstol eller i andra uppgifter har visat att de har sådana insikter i tjänstens uppgiftsområde som en framgångsrik skötsel av tjänsten förutsätter samt behövliga personliga egenskaper.
På kraven på assessorns kunskaper i finska och svenska tillämpas 10 kap. 9 § i domstolslagen. Av den som utnämns till domare krävs utmärkta muntliga och skriftliga kunskaper i befolkningsmajoritetens språk inom domstolens domkrets, samt vid enspråkiga domstolar nöjaktig förmåga att förstå och i tal använda det andra språket, och vid tvåspråkiga domstolar nöjaktig förmåga att i tal och skrift använda det andra språket. Hovrätterna i Östra Finland och Rovaniemi och förvaltningsdomsolarna i Tavastehus och Norra Finlad är enspråkiga. De övriga domstolarna som platsannonsen avser är tvåspråkiga. Uppfyllandet av kraven i fråga om språkkunskaper visas genom en språkexamen inom statsförvaltningen, en allmän språkexamen eller i samband med studierna i enlighet med statsrådets förordning om bedömning av kunskaper i finska och svenska inom statsförvaltningen (481/2003).
Vid utnämning av assessor iakttas vad som i 12 kap. i domstolslagen föreskrivs om utnämning av domare till tjänsteförhållande för viss tid. Vid det förberedande urvalet av assessorer iakttas ett poängsättningssystem och de urvalskriterierna som finns på domarutbildningsnämndens webbplats.
En förutsättning för att en sökande ska kunna bli utnämnd till en assessorstjänst är att han eller hon med godkänt resultat har avlagt ett inledande prov för påvisande av kunskaper om centrala bestämmelser och allmänna principer för tjänstgöring som domare. Provet ordnas den 8 januari 2025. Anvisningar om hur man deltar i provet skickas per e-post så snabbt som möjligt efter det att ansökningstiden löpt ut till de sökande som inte har ett godkänt resultat från det inledande provet. Bakgrundsmaterialet till provet meddelas på domarutbildningsnämndens webbplats den 13 december 2024. De personer som 2020, 2021, 2022, 2023 eller 2024 med godkänt resultat avlagt det inledande provet behöver inte avlägga provet på nytt 2025.
Iida Saarenmaa
Sakkunnig, Domarutbildningsnämnden
tel. 029 56 50508
tuomarinkoulutuslautakunta@oikeus.fi
Vi vill i första hand ha ansökningarna elektroniskt via Valtiolle.fi. Du kan dock söka denna arbetsplats även genom att skicka din ansökan till registratorskontorets postadress. Både i ansökan och på kuvertet ska du ange ID-numret för uppgiften du söker. Brevet ska vara framme senast då ansökningstiden går ut.
Domarutbildningsnämnden registratorskontoret
PB 150
00085Tuomioistuinvirasto
Utifrån domstolslagen har det i utbildningssyfte inrättats treåriga assessorstjänster vid hovrätterna, förvaltningsdomstolarna och försäkringsdomstolen. Hovrättens huvudsakliga uppgift är att verka som fullföljdsdomstol, det vill säga avgöra besvär över tingsrättens dom eller beslut. Förvaltningsdomstolarna behandlar besvär över myndigheternas beslut och förvaltningstvistemål. Försäkringsdomstolen är en specialdomstol som behandlar ärenden om utkomstskydd.
Orter
Helsingfors, Tavastehus, Kuopio, Uleåborg, Rovaniemi, Åbo
Du kan arbeta vid något av följande verksamhetsställen
Helsingfors
Tavastehus
Kuopio
Uleåborg
Rovaniemi
Åbo
Övrig information om uppgiften
Uppge i ansökan vilka platser du söker.
Till ansökan ska du bifoga
- meritförteckning
- examensbetyg för rättsnotarieexamen och juris magisterexamen samt studieprestationsutdrag
- arbetsintyg över juristuppgifter efter avlagd juristexamen eller matrikelutdrag.
Vid behov ska du även bifoga
- beslut om jämställande av utländsk examen
- intyg över kunskaper i det inhemska språket
- betyg över juridisk påbyggnadsexamen eller examensbetyg över annan högre högskoleexamen.
Observera att det bara är möjligt att bifoga fyra bilagor till ansökningsblanketten. Bilagor kan vid behov lämnas till domarutbildnings-nämnden också per e-post (tuomarinkoulutuslautakunta@oikeus.fi).
En tjänsteman ska förete ett matrikelutdrag som får vara utfärdat högst tre månader innan ansökan lämnas in (statstjänstemannaförordning 971/1994 8 § 2 mom.).
Tuomarinkoulutuslautakunta
Rekrytoinnin ID 8437
Domarutbildningsnämnden
Rekrytoinnin ID 8437
Ruokavirasto
Rekrytoinnin ID 8819
Liikenne- ja viestintäministeriö
Rekrytoinnin ID 8475
Verohallinto
Rekrytoinnin ID 8875
Egentliga Finlands tingsrätt
Rekrytoinnin ID 8515
Maahanmuuttovirasto
Rekrytoinnin ID 8555
Rovaniemen hovioikeus
Rekrytoinnin ID 8591